Kursbeskrivning 3

kurs-i-boras_-gratis-foredrag-o-meditation-16-marsj-1024x700

Fortfarande platser kvar
Gratis_röd knapp-01det går bra att komma drop-in eller anmäla dig nedan.
 Boka nu-01-01


Plats:
Meditera i Borås, Svenson’s hälsocenter 4:e våningen, Skaraborgsvägen  35D, Borås. Hitta hit
Kom gärna ca 10 minuter innan kursen börjar, det hjälper till att varva ner och få en fin start.

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!

Föredraget och meditationen 16 mars är en perfekt introduktion till kommande meditationskurser på torsdagskvällar. Se nedan.

Denna kväll passar perfekt för dig som är nyfiken på meditation och vill veta mer om hur meditation kan hjälpa oss att uppleva större frihet, glädje & välmående i vår vardag.

Meditation är en fantastisk metod för att stilla sinnet, skingra tankarna och finna inre ro. Att meditera innebär att vi bekantar sinnet med inre ro och positiva sinnesstämningar. Detta ger oss ny positiv input och ger oss den mentala friheten att kunna släppa taget om negativa tankar och känslor. Meditation hjälper också mycket bra mot stress och har en positiv effekt på vår hälsa.

Vi kommer titta på vad meditation är och på hur meditation kan hjälpa oss att tänka mer positivt och bevara ett mer rofyllt sinne – även i en upptagen vardag. Vi kommer även att prova på att göra en enkel andningsmeditation som vi sedan kan ha stor nytta av i vår vardag.

Denna kväll passar också perfekt för dig som är nyfiken på centret och vår gren Meditera i Borås. Vi kommer berätta om centret och vårens kursutbud och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor. Efteråt bjuder vi på förfriskningar för de som vill stanna kvar.

Jema1 20141014Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!

 

Meditationer för inre ro

kurs-i-boras_-meditationer-for-inre-ro-23-marst-1024x700

Kursstart: 23 mars kl.18:30-19:30
3-veckorskurs v. 12-14
Kursavgift:
275 kr. Drop-in pris: 100 kr/tillfälle.

Boka nu-01-01

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!

Kursinnehåll: Med hjälp av meditation kan vi utveckla och bevara ett rofyllt sinne hela tiden. Om vårt sinne är rofyllt hela tiden så kommer vi att vara lyckliga hela tiden. Så om vi verkligen önskar att vi själva och andra ska vara lyckliga hela tiden så måste vi lära oss att träna i meditation. Meditation är en vetenskaplig metod att förvandla vår mänskliga natur från dålig till god. Alla behöver ha en god natur och ett gott hjärta. Detta är den verkliga metoden för att lösa våra egna inre problem, problem av okunskap, depression, ilska osv – och det är också den verkliga metoden för att praktiskt gynna andra.

”När turbulensen av distraherande tankar lägger sig och vårt sinne blir stilla, så uppstår en djup lycka och förnöjsamhet naturligt inifrån” Geshe Kelsang Gyatso ”How to transform your life”

Vi kommer göra enkla och inspirerande meditationer som hjälper oss att finna inre ro och upptäcka den enorma potential vi alla har inom oss för att uppleva ett djupt rofyllt och positivt sinne.

Meditationerna vi kommer göra bygger på CD’n: ”Meditations for a clear mind” som finns att köpa för den som vill.

Vecka 1, 23 mars – Lär dig om sinnets natur och funktion
Vecka 2, 30 mars – Meditation på mantra
Vecka 3, 6 april – 5 tips för att komma igång att meditera i vardagen

MAHAMUDRA KURS
Fredag 30 sept:
  kl.18.00-20.30

Lördag 1 okt:  kl.11.00-15.00

Kom en dag eller båda!
Drop-in eller anmälan.

För både nybörjare & mer erfarna!

Kursavgift: 500 kr för båda dagarna inkl.fika
200 kr för fredagen, 350 kr för lördagen
Ingår för dig som är Stödmedlem Hjärtjuvel

Boka nu-01-01

Föredrag & meditationer

”Med hjälp av meditation kan vi utveckla och bevara ett rofyllt sinne hela tiden. Om vårt sinne är rofyllt hela tiden så kommer vi att vara lyckliga hela tiden. Så om vi verkligen önskar att vi själva och andra ska vara lyckliga hela tiden så måste vi lära oss att träna i meditation. Meditation är en vetenskaplig metod att förvandla vår mänskliga natur från dålig till god. Alla behöver ha en god natur och ett gott hjärta. Detta är den verkliga metoden för att lösa våra egna inre problem, problem av okunskap, depression, ilska osv – och det är också den verkliga metoden för att praktiskt gynna andra.”

Denna speciella helgkurs ger dig en unik möjlighet att upptäcka kraften av meditation och få undervisningar om Mahamudra, kärnan av Buddhas undervisningar.
Mahamudra är en serie djupt rofyllda och förvandlande meditationer som snabbt leder dig till upplysning. Mahamudra meditationerna hjälper oss att förstå och rena vårt eget sinne på djupare och djupare nivåer och upptäcka den enorma potential vi alla har för att uppleva ett djupt rofyllt och positivt sinne. Med hjälp av Mahamudra meditationerna kan vi slutligen rena vårt allra djupaste sinne och förvandla det till en Buddhas sinne.

Bara genom att få lite erfarenhet av dessa välsignade instruktioner kommer du att kunna förvandla ditt liv och förvandla det ordinära till en glädjefull väg till full upplysning.

”Genom att träna oss i Mahamudra meditationer kommer vi slutligen att kunna gynna alla levande varelser varje dag. Det finns ingen större mening än detta”.

Kursen kommer bygga på undervisningarna från den Internationella Sommarfestivalen i England och på boken ”The Oral Instructions of Mahamudra” av Geshe Kelsang Gyatso.
Boken finns att köpa på centret.
De muntliga Mahamudra instruktionerna är väldigt välsignade och har förts vidare i ett obrutet led från visdomsbudddhan Manjushri till våra nuvarande lärare.

 

Lär dig hantera oro & stress

shutterstock_166529984

Kursstart: 19 april

4-veckorskurs v. 16-19
Kursavgift: 520 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Boka nu-01-01

Kursinnehåll: I vårt moderna samhälle är det lätt att bli stressad av det höga tempot och vi kan lätt känna oro och stress över allt vi ska hinna med och allt vi vill uppnå i vårt liv.
Hur mycket vi än försöker så kan vi inte kontrollera allting som händer i vårt liv och denna ovisshet leder lätt till oro och rädslor, särskilt i dessa oroliga tider.

Under denna kurs  kommer du få lära dig inspirerande och befriande metoder som hjälper dig att överkomma dessa negativa och begränsande sinnestillstånd.
Vi kommer utforska varifrån vår oro och stress kommer ifrån och hur vi gradvis kan bli av med den genom att träna oss i meditation och mindfulness.
Med hjälp av meditation kan du börja ta kontroll över ditt sinne och bekanta dig med naturligt positiva och starka sinnestillstånd. På så sätt kan du lära dig leva med större tillit och inre styrka och bli den lyckliga, orädda och självsäkra person du vill vara.

Vecka 1, 19 april – Varför vi blir oroliga och hur vi kan hantera vår oro
Vecka 2, 26 april – Varför vi blir stressade och hur vi kan hantera stress
Vecka 3, 3 maj – Hur vi kan stärka vår inre ro & positiva sinnesstämningar
Vecka 4, 10 maj – Hur vi kan utveckla inre styrka

shutterstock_453635980

Visdom & Medkänsla för en orolig värld

Med centrets huvudlärare och buddhistnunna Kelsang Jema

Torsdag 27 april kl. 18.30-20.00

GRATIS – donationer välkomna.  Anmälan eller drop-in i mån av plats.
Boka nu-01-01


Plats:
Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenter,
Aschebergsgatan 15, Vasastan, Göteborg – hitta hit

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!Gratis_röd knapp-01
Dessa föredrag är en perfekt introduktion till vårens meditationskurser.

I dessa oroliga och konfliktfyllda tider är det lätt att tappa hoppet och känna sig maktlös. Under denna kväll kommer vi titta på hur buddhismens uråldriga visdom kan ge oss inspiration och nya lösningar. Genom meditation kan vi lära oss att möta svårigheter med visdom och utveckla den enorma potential vi alla har för inre ro, kärlek och medkänsla. På så sätt kan vi bli en stor inspiration för andra och lägga grunden för världsfred.

Under århundraden har dessa metoder gett varaktig fred, inspiration och ro till oräkneliga människor i Öst och nu så lär vi i Väst oss hur vi kan använda denna uråldriga visdom för att finna större lycka och mening i våra moderna liv.

”Utan inre fred, är yttre fred omöjlig”
Geshe Kelsang Gyatso

Denna kväll passar också perfekt för dig som är nyfiken på centret och vår verksamhet. Vi kommer berätta om centret och vårens kursutbud och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor. Efteråt bjuder vi på förfriskningar för de som vill stanna kvar.

Jema1 20141014Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!

 

Mindre oro och rädslor

kurs-i-boras_-mindre-oro-och-radslor-20-april-1024x700

Kursstart: 20 april kl.18:30-19:30
3-veckorskurs v. 16-18
Kursavgift: 275 kr. Drop-in pris: 100 kr/tillfälle.

Boka nu-01-01

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!

Kursinnehåll:  Vi upplever alla olika grad av oro och rädslor i våra liv. Enligt Buddha kommer alla våra rädslor från vårt okontrollerade sinne.
Under denna kurs  kommer du få lära dig inspirerande och befriande metoder som hjälper dig att överkomma dessa smärtsamma och begränsande sinnestillstånd.
Vi kommer utforska varifrån våra oro och rädslor kommer ifrån och hur vi gradvis kan bli av med dem genom att träna oss i meditation och mindfulness.
Med hjälp av meditation kan du börja ta kontroll över ditt sinne och bekanta dig med naturligt positiva och starka sinnestillstånd. På så sätt kan du lära dig leva med större tillit och inre styrka och bli den lyckliga, orädda och självsäkra person du vill vara.

Meditation är en fantastisk metod för att stilla sinnet, skingra tankarna och finna inre ro. Att meditera innebär att vi bekantar sinnet med inre ro och positiva sinnesstämningar. Detta ger oss ny positiv input och hjälper oss att släppa taget om negativa tankar och känslor. Meditation hjälper också mycket bra mot stress och har en positiv effekt på vår hälsa.

Vecka 1, 20 april – Varför vi blir rädda och hur vi kan släppa taget om våra rädslor
Vecka 2, 27 april – Varför vi får oro och hur vi kan hantera den
Vecka 3, 4 maj – Hur vi kan stärka vår inre ro och positiva sinnesstämningar

 

Speciell helgkurs

helgkurs-i-BORÅS_-8-steg-till-lycka-29-april-1080x1080_FB-carousel

8 steg till lycka

Meditationer för moderna människor

Speciell helgkurs om
Modern buddhism och Meditation med buddhistläraren Kelsang Jema

Dagskurs med föredrag & meditationer
Lördag 29 april kl. 10.30-13.00
Obs! Ny tid

För både nybörjare & mer erfarna

Pris: 200 kr
15 % rabatt för dig som är arbetslös/ sjukskriven/ pensionär/ student mot uppvisande av intyg.
Plats: Meditera i Borås, Svensson’s hälsocenter 4:e våningen, Skaraborgsvägen  35, Borås. Hitta hit

Det går fortfarande bra att anmäla sig. Anmälan eller drop-in.
Boka nu-01-01

Under denna dagskurs kommer Kelsang Jema att ge praktiska och inspirerande undervisningar om den mycket älskade buddhistiska dikten ”Åtta verser för att träna sinnet”.
Denna dikt visar oss hur alla kan lära sig att förvandla livets utmaningar och svårigheter till värdefulla och befriande andliga insikter. Vi kommer lära oss olika meditationer och praktiska tankesätt som kommer hjälpa oss att förbättra våra relationer och föra in större tålamod, empati och medkänsla i vår vardag. På så sätt kommer vi upptäcka en djup inre ro, överkomma våra problem med ett lyckligt sinne och inse vårt mänskliga livs fulla potential.

Under århundraden har dessa metoder gett varaktig fred, inspiration och ro till oräkneliga människor i Öst och nu så lär vi i Väst oss hur vi kan använda denna uråldriga visdom för att finna större lycka och mening i våra upptagna, moderna liv.

Kursen kommer bygga på boken ”Eight Steps to Happiness” som finns att köpa för den som vill och även som e-bok.
Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor.

Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet.

Varmt välkommen till en inspirerande lördag

 

Njut av en rofylld helg i vackra omgivningar och upptäck
den djupa inre ro och stillhet du kan finna i ditt eget sinne genom meditation.

För både nybörjare & mer erfarna!

5-7 maj – Fredag kväll till söndag lunch 

Retreatledare: Kelsang Jema
Retreatavgift: 1900 kr för dubbelrum inkl. alla meditationspass & vegetarisk mat,
2300 kr för enkelrum inkl. alla meditationspass & vegetarisk mat.

Obs! Endast ett fåtal enkelrum kvar.
Det går fortfarande bra att anmäla sig, sista anmälnings- och betaldag framflyttad till 1 maj

Boka nu-01-01

Under detta retreat kommer vi göra en serie meditationer (Mahamudra) som hjälper oss att lära känna vårt eget sinne och upptäcka dess rofyllda och klara natur. Dessa meditationer hjälper oss att upptäcka djupare och djupare nivåer av inre ro och överkomma våra negativa sinnesstämningar så vi kan lösa många av våra dagliga problem. Slutligen hjälper dessa meditationer oss att inse vårt djupaste sinne så vi snabbt kan nå full upplysning, ett tillstånd av varaktig ro och lycka.

Meditationerna vi kommer göra bygger på CD’n: ”Meditations for a clear mind” som finns att köpa för den som vill. Dessa meditationer kan vi sedan ha stor nytta av i vardagen för att stilla vårt sinne, kunna fokusera bättre och minska stress.

”När turbulensen av distraherande tankar lägger sig och
vårt sinne blir stilla, så uppstår en djup lycka och förnöjsamhet naturligt inifrån”
Geshe Kelsang Gyatso  – ”How to transform your life”

Vi kommer att vara i tystnad på förmiddagarna för att kunna fokusera bättre i meditationen och fördjupa våra inre upplevelser och reflektion.

Meditationspassen kommer börja med lite andningsmeditation och en kort buddhistisk bön. Sedan kommer läraren förklara meditationen vi ska göra och vi avslutar med en guidad lite längre meditation.

Mellan passen finns det möjlighet att vila och promenera i de vackra omgivningarna.
En perfekt möjlighet att återhämta sig och komma tillbaka till vardagen med ett klart och rofyllt sinne.

Solhälla Kursgård ligger vid sjön Hällungen i Svenshögen, ca 6 mil norr om Göteborg.

Kelsang Jema
Jema1 20141014

Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet. 

Schema

Fredag
Från kl.17.00 Ankomst
kl.18.00-19.00 Middag
kl.20.00-21.00 Pass 1 – introduktion

Lördag
kl.07.30-08.30 Frukost
kl.09.00-10.00 Pass 2
kl.10.10-10.30 – Reningsövning med bugningar (valfritt)
kl.11.00-12.00 Pass 3
kl.12.30 Lunch
kl.16.00-17.00 Pass 4
kl.18.00-19.00 Middag
kl.20.00-21.00 Pass 5

Söndag
kl.07.30-08.30 Frukost
kl.09.00-10.00 Pass 6
kl.10.10-10.30 – Reningsövning med bugningar (valfritt)
kl.11.00-12.15 Pass 7 med avrundning & utvärdering
kl.12.30 Lunch
kl.13.30 Städning och packning

 LÄRARE

Sofie

Sofie har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat under flera år på centrets fördjupningsprogram. Sofie är mycket uppskattad för sin visdom, sitt djup och sin stora medkänsla. På ett tänkvärt sätt delar hon från hjärtat med sig av sin kunskap om meditation och buddhism och de positiva effekter hon själv upplevt. Sofie utbildar sig regelbundet genom att åka på olika kurser och retreats både i Sverige och utomlands.

_____

ÄLSKA SIG SJÄLV OCH ANDRA

Kursstart: 1 juni kl.18:30-19:30
3-veckorskurs v. 22-24
Kursavgift: 275 kr. Drop-in pris: 100 kr/tillfälle.

Boka nu-01-01

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!

Kursinnehåll: Alla vill känna kärlek men få vet hur. Alla vill känna lycka men få vet hur.
Söker du kärlek och lycka? Kom och dela en stund med oss och möt olika tankar om hur du kan börja älska dig själv och få ren kärlek till andra! Är det verkligen så svårt?

Tomas Ledin sjunger:
Hon e’ flickan, som gör allt för å göra mig lycklig
Flickan, som bara vill mig väl
Hon e’ flickan, som gör allt för å göra mig lycklig
Den enda flickan för min rastlösa själ

 Vi är kära i idén om kärlek i det här samhället. Det verkar ibland som om hela vårt samhälle är inriktad på att hitta rätt person – vi behöver någon som fyller det som vi tror fattas oss. Någon som uppfyller våra önskningar och tillfredsställer våra behov. Vi kan inte vara nöjda på egen hand verkar det som. ”Jag behöver någon som ger mig trygghet och gör att mitt liv blir meningsfullt. Den personen väntar. Jag vet att lycka väntar därute någonstans för mig.”

Vi vill visa en annan väg mot ren riktig kärlek ”Jag vill först lära mig finna min lycka och mening och sedan dela det med dig samtidigt som jag uppmuntrar dig att söka din lycka och livsmening”. Ren riktig kärlek handlar om vad jag kan ge eller göra för dig och andra. För att kunna ge av mitt överflöd, gränslöst och villkorslöst, behöver jag ta eget ansvar för mitt eget välmående och ge mig själv det som jag behöver för att kunna ge vidare rent till andra. Den riktiga kärleken stärker oss och då tar vi ansvar för vår lycka. Kärlek med fasthållande begär försvagar oss och vi ger bort nyckeln till vår lycka till någon annan.

Meditationerna vi kommer göra bygger på CD’n: Meditations for a kind heart” som finns att köpa för den som vill.

Vecka 1, 1 juni – Värdesätta sig själv och andra
Vecka 2, 8 juni – Medkänsla som stärker
Vecka 3, 15 juni – Ren kärlek utan smärta


 

%d bloggare gillar detta: