Kursbeskrivning 3

HITTA VARAKTIG RO & LYCKA – 4 ÄDLA SANNINGAR
Vad är lycka? Är det möjligt att hitta en varaktig ro och lycka?
Vanligtvis söker vi efter lycka och tillfredsställelse utanför oss själva,
i våra relationer, vårt arbete, våra nöjen mm. Men ofta är denna lycka kortvarig och ger oss inte den tillfredsställelse som vi söker.
Enligt buddhismen har vi alla källan till lycka inom oss, lycka är ett sinnestillstånd som uppstår naturligt från ett rofyllt och positivt sinne. Genom att träna oss i meditation och stärka våra positiva sinnesstämningar kan vi gradvis utveckla en djupare och mer varaktig lycka som kommer inifrån och inte är beroende av yttre omständigheter.

Under denna kurs kommer vi utforska Buddhas undervisningar om de fyra ädla sanningarna. Dessa undervisningar visar oss hur vi kan bryta oss fria från de negativa sinnesstämningar som håller oss fast i lidande och problem och i stället påbörja en väg mot frihet och varaktig lycka.

LAKANDE MEDITATIONER
Under denna kurs kommer du få lära dig olika metoder för att läka dig själv och andra med hjälp av kärlek och medkänsla.
Genom att meditera på kärlek kommer vi att vara glada hela tiden och vi kan förbättra våra relationer och göra dem mer harmoniska och tillfredsställande.

Vi kommer bland annat  få lära oss den mycket älskade meditationen
”att ta och att ge” som är en kraftfull metod för att rena vårt eget sinne, ta bort negativitet från världen och ge tillbaka kärlek och vänlighet.
Denna meditation kan du sedan ha stor nytta av i din vardag för att bevara ett rofyllt och positivt sinne, även i utmanande situationer.

Kursen kommer bygga på den inspirerande boken
”Den nya åtta steg till lycka – Den buddhistiska vägen av kärleksfull vänlighet”
av Vördnadsvärde Geshe Kelsang Gyatso.
Boken finns att köpa på plats.

CHRISTINA
Christina guidar meditationer ibland på centret. Christina
Hon studerar på centrets  fördjupningsprogram och har många års intresse för och egen erfarenhet av meditation.
Christina är mycket uppskattad för sin visdom, sitt lugn
och sin kärleksfulla vänlighet.
På ett lugnt sätt delar hon från hjärtat med sig av sina kunskaper och erfarenheter av meditation och buddhism. Christina vidareutvecklar sig regelbundet genom att åka på olika kurser och retreats både i Sverige och utomlands.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!

 

 

 

UTVECKLA DIN KONCENTRATION
– Nyckeln till inre styka och lycka

I våra moderna, upptagna liv är vår uppmärksamhet ofta splittrad och vårt sinne fyllt med oändliga distraktioner. Genom att träna oss i koncentration och mindfulness kan vi lära oss att vara mer närvarande i nuet och fokusera på det vi gör.

Genom att fördjupa vår koncentration kan vi öka vårt sinnes kraft, vår energi, vår förmåga att uppfylla våra önskningar och vår inre ro. Med denna nyfunna koncentration kommer vi betydligt kunna förbättra våra meditationer och överhuvudtaget vår inre ro, lycka och välmående.

Under detta föredrag och uppföljningskurs kommer du med hjälp av praktiska tips och meditationsträning börja träna dig i koncentration och mindfulness . Dessa metoder kan du sedan ha stor nytta av i din vardag för att leva mer i nuet, minska stress och använda dig av varje stund på ett så meningsfullt sätt som möjligt.

Detta föredrag och uppföljningskurs ger dig möjligheten att starta en daglig koncentrationsträning hemma.
Denna koncentrationsträning kan om man vill avslutas med ett tyst koncentrationsretreat ”Stillness within” utanför Strömstad i påsk.
Denna koncentrationsträning tillsammans med det tysta retreatet ger dig en mycket värdefull möjlighet att nå djupare nivåer av koncentration och upptäcka den djupa inre ro och glädje som koncentration ger.

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!
Detta föredrag är en perfekt introduktion till vårens meditationskurser. __________________________________

GEN TUBCHEN – BORÅS

Speciellt tillfälle som du inte bör missa!

Vi kan med stor glädje välkomna buddhistnunnan Gen Kelsang Tubchen till oss i Borås. Det blir hennes första besök hos oss och troligtvis det enda på lång tid framöver då hon är mycket uppskattad och därmed upptagen i åtaganden.


tubchen-smallGen Kelsang Tubchen är huvudlärare på det Nordiska Kadampa Meditationscentret i Norge. Hon är en begåvad och inspirerande lärare och år 2013 blev hon utsedd till den andliga direktören för NKT:s nordiska gren.
Gen Tubchen blev ordinerad som buddhistisk nunna 2003 och är älskad för sina kraftfulla, klara och praktiska undervisningar och hennes djupa retreat erfarenhet. Hon besöker regelbundet de olika nordiska centren för att ge undervisningar och guida retreats.

Om föredraget:
Det är lätt i dessa dagar, då vi är upptagna med aktiviteter och annat som distraherar, att glömma bort vår djupaste önskan: lycka för oss själva och andra.

Modern buddhism visar tydligt hur de kraftfulla meditationsövningar och speciella insikter som Buddha lärde ut för 2600 år sen lätt kan integreras i våra upptagna, moderna liv, och låta oss uppfylla den där önskan på anmärkningsvärda vis.

Modern buddhism är en speciell presentation av Buddhas läror om medkänsla och visdom som förmedlar deras kärna på ett sätt som är lätt att förstå och omsätta i praktiken.

Pris: Fritt donationsbelopp

Anmälan: Drop-in i mån av plats. Anmälan för att vi ska få möjlighet att förbereda för bästa möjliga utbyte.

DEPRESSION
Oro och depression blir allt vanligare och kan drabba vem som helst, när som helst. När vi lider av oro och depression har vi svårt att känna glädje och mening i livet och kan känna oss ensamma och fast i smärtsamma tankemönster.

Enligt buddhismen har vi alla en enorm potential för att uppleva ro och lycka.
Genom att träna oss i meditation och mindfulness kan vi bekanta oss med naturligt positiva och starka sinnesstämningar. På så sätt kan vi steg för steg befria oss själva från negativa mönster i sinnet och leva ett mer glädjefyllt liv.

JULFEST
18.45   Julfika och tid att titta på varorna i auktionen

18.40  Videopresentation om det Internationella Tempelprojektet

19.15  Insamlingsauktion del 1. Bjud på en vara för att stödja centret, välj mellan många fina och prisvärda upplevelser och saker som personer och företag/butiker skänkt. Perfekt möjlighet att hitta fina julklappar samtidigt som du stödjer centret. Om du vill skänka en gåva/upplevelse till auktionen är du välkommen att ta med dig det under kvällen eller innan. Varmt tack för din hjälp!

19.30  Akustisk livekonsert med den mycket uppskattade sångerskan/låtskrivaren
Petra Haraldson. Skånsk vismusik om det som känns och berör. För att läsa mer om
Petra Haraldson och lyssna på henne klicka här.

20.00  Insamlingsauktion del 2.

20.30  Julfika

Varmt välkommen!
_____________________________________

Kursinnehåll: Ilska är en av våra mest vanliga och destruktiva negativa sinnesstämningar och den påverkar vårt sinne nästan varje dag i olika grad.
Ilska är till sin natur ett smärtsamt sinnestillstånd och gör det omöjligt för oss att uppleva inre ro och lycka. När vi är irriterade, frustrerade eller arga så tappar allt sina proportioner, vi förlorar vårt sunda förnuft och skyller lätt på andra för våra problem.  Detta leder ofta till motsättningar och konflikter i våra relationer och får oss att göra negativa handlingar som vi sedan ångrar.

Enligt Buddha har inget utanför oss själva förmågan att göra oss olyckliga utan det är våra egna negativa sinnesstämningar som är orsaken till vår smärta och lidande.
Motgiftet till ilska är tålmodig acceptans och om vi verkligen är intresserade av att finna en varaktig lycka så finns det ingen viktigare träning än denna.

Under denna kurs kommer du få lära dig praktiska och befriande metoder som hjälper dig att kunna hantera irritation, frustration och ilska i din vardag. Vi kommer också titta på hur vi kan ersätta dem med naturligt positiva och starka sinnestillstånd som tålamod, kärlek och medkänsla.

Kursen kommer bygga på boken ”How to solve our human problems”
av Vördnadsvärde Geshe Kelsang Gyatso.

”Det är genom ilska och hat som vi förvandlar människor till fiender.
Vanligtvis antar vi att ilska uppstår när vi möter en otrevlig person, men i själva verket så är det ilskan vi redan har inom oss som förvandlar personen vi möter till en inbillad fiende.

”How to solve our human problems”  Geshe Kelsang Gyatso

Vecka 1, 15 nov – Varför vi blir arga och hur vi kan hantera ilska och irritation
Vecka 2, 22 nov –
Hur vi kan utveckla acceptans & kärlek – motgift till ilska

empowerment-19-20-nov_1024x700

19-20 november – Obs! Nytt datum
kl. 10.30-16.00  (se schema nedan)

För både nybörjare & mer erfarna!

Obs! Pga stort intresse är föranmälan nu nödvändig till lördagen.
Anmäl dig nedan. På söndagen går det bra att komma drop-in.

Lördag: Buddha Vajrapani Empowerment, undervisningar & meditationer
Söndag: Buddha Vajrapani retreat & undervisningar

Kursavgift:
400 kr inkl. fika för endast lördagen,
700 kr för hela helgen,
100 kr för det första passet på söndagen,
75 kr/pass för de andra passen på söndagen.

Boka nu-01-01

Det går bra att endast komma på lördagen. För att delta på söndagen behöver du ha fått Buddha Vajrapani empowermentet på lördagen (eller ha fått det innan).

Buddha Vajrapani är Buddhan av andlig kraft. Hans funktion är att förstöra de negativa sinnesstämningarna, som orsakar oss allt vårt lidande och våra problem. Han gör detta genom att skänka vår kropp, tal och sinne en speciell, andlig kraft som ger oss styrkan att känna igen, minska och slutligen helt överge vår självgripande okunskap, roten till alla våra negativa sinnesstämningar.

Genom att få detta empowerment kommer vi själva kunna utveckla denna andliga kraft så vi kan utöva den andliga vägen i vardagen, enkelt överkomma alla våra negativa sinnesstämningar och hinder och slutligen nå den varaktiga inre ron och lyckan av full upplysning.

Ett empowerment är en djupt rofylld guidad meditation genom vilken du skapar en koppling till en speciell Buddha så att du själv kan utveckla den Buddhans egenskaper och väcka din buddhanatur. Under detta empowerment kommer du skapa en koppling till Buddha Vajrapanis upplysta sinne så du själv kan väcka din andliga kraft och buddhanatur.

Empowermentet öppnar också dörren för att du ska kunna träna dig i buddhistisk tantra – djupt rofyllda och förvandlande meditationer som snabbt leder dig till upplysning.

Under söndagen kommer du få en introduktion och kommentar till den tantriska utövningen ”The Yoga of Buddha Vajrapani”. En perfekt möjlighet att fördjupa dig och börja träna dig i buddhistisk tantra. Dagen kommer bestå av undervisning och både sjungen och guidad meditation. Det går bra att delta hela dagen eller på enstaka pass.

Schema

Lördag
kl.10.30-12.00 Undervisning & meditation
kl.12.00-14.00 Lunchpaus
kl.14.00-16.00 Empowerment

Söndag
kl.10.30-11.30 Undervisning & meditation
kl.12.00-12.45 Meditation
kl.12.45-13.45 Lunchpaus
kl.13.45- 14.30 Meditation
kl.15.00-15.45 Meditation

Alla är välkomna, även barn.
Hör gärna av dig om du har frågor.

Varmt välkommen till en inspirerande helg!

 

Med centrets huvudlärare och buddhistnunna Kelsang Jema

Onsdag 8 november kl. 18.30-20.00

Anmälan eller drop-in i mån av plats

Kostnad: 100 kr för föredraget
och 370 kr för föredraget + en 2-veckors uppföljningskurs (se nedan)

15 % rabatt för dig som är arbetslös/ sjukskriven/ pensionär/ student
mot uppvisande av intyg.

Boka nu-01-01

Ilska är en av våra mest vanliga och destruktiva negativa sinnesstämningar och den påverkar vårt sinne nästan varje dag i olika grad.
Ilska är till sin natur ett smärtsamt sinnestillstånd och gör det omöjligt för oss att uppleva inre ro och lycka. När vi är irriterade, frustrerade eller arga så tappar allt sina proportioner, vi förlorar vårt sunda förnuft och skyller lätt på andra för våra problem.  Detta leder ofta till motsättningar och konflikter i våra relationer och får oss att göra negativa handlingar som vi sedan ångrar.

Enligt Buddha har inget utanför oss själva förmågan att göra oss olyckliga utan det är våra egna negativa sinnesstämningar som är orsaken till vår smärta och lidande.
Motgiftet till ilska är tålmodig acceptans och om vi verkligen är intresserade av att finna en varaktig lycka så finns det ingen viktigare träning än denna.

Under detta föredrag kommer du få lära dig praktiska och befriande metoder som hjälper dig att kunna hantera irritation, frustration och ilska i din vardag. Vi kommer också titta på hur vi kan ersätta dem med naturligt positiva och starka sinnestillstånd som tålamod, kärlek och medkänsla.

Föredraget och kursen kommer bygga på boken ”How to solve our human problems”
av Vördnadsvärde Geshe Kelsang Gyatso.

”Det är genom ilska och hat som vi förvandlar människor till fiender.
Vanligtvis antar vi att ilska uppstår när vi möter en otrevlig person, men i själva verket så är det ilskan vi redan har inom oss som förvandlar personen vi möter till en inbillad fiende.

”How to solve our human problems”  Geshe Kelsang Gyatso

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!
Detta föredrag är en perfekt introduktion till höstens meditationskurser

KELSANG JEMA
Jema1 20141014Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet.

Detta föredrag passar även perfekt för dig som är nyfiken på centret och vår verksamhet.
Vi kommer berätta om höstens kursutbud och det finns möjlighet att ställa frågor.
Efteråt bjuder vi på förfriskningar för de som vill stanna kvar.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!

 

Lös dina problem med visdom

Föredrag & meditation

Vad är äkta visdom? Vad är verklighet? Hur kan jag påverka min egen verklighet för att lösa mina problem och skapa en lycklig framtid? Under detta föredrag kommer vi att utforska dessa frågor och flera med hjälp av Buddhas djupgående visdomsläror och meditationer.

Ofta projicerar vi våra egna missuppfattningar av människor och saker på det vi upplever och skapar därmed en falsk bild av världen. Sen förhåller vi oss till våra projektioner som om de var verkliga och detta leder till oändliga problem. Men när vi lär oss hur saker och ting faktiskt existerar kommer vi att släppa taget om våra felaktiga projektioner och uppleva en orubblig lycka.  

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna! Detta föredrag är en perfekt introduktion till höstens meditationskurser i Borås.

Hitta ditt sanna jag –
Retreat på Buddhas visdomsundervisningar

Datum: Lördag 28 oktober kl. 10-1613920356_1121012401252645_7034247274783865253_o
Kursavgift: 400 kr inkl. fika

Retreatledare: Kelsang Jema

Boka nu-01-01

Njut av en rofylld dag och upptäck den djupa inre ro och stillhet du kan finna i ditt eget sinne genom meditation.

Vad betyder det att hitta vårt sanna jag?
För att verkligen hitta oss själva, kan det vara så att vi behöver inse att det jag
vi brukar se inte existerar?

Genom att meditera på Buddhas djupgående visdomsundervisningar kan vi upptäcka vår sanna natur och inse vår fulla potential. Dessa kraftfulla och befriande meditationer leder oss till en djup inre ro och hjälper oss att släppa taget om negativa och begränsande synsätt på oss själva.

Meditationspassen
(se schema nedan) kommer börja med lite andningsmeditation och en kort buddhistisk bön. Sedan kommer läraren förklara meditationen vi ska göra och vi avslutar med en guidad lite längre meditation.

Mellan passen finns det tid att slappna av på centret med en kopp té eller promenera i Vasaparken. Retreatet ger också en fin möjlighet till andlig gemenskap och tid att diskutera kring sina upplevelser.

En del av retreatet kommer vara i tystnad så vi kan fokusera bättre i meditationen och fördjupa vår reflektion och insikter.

”När turbulensen av distraherande tankar lägger sig och
vårt sinne blir stilla, så uppstår en djup lycka och förnöjsamhet naturligt inifrån”
Geshe Kelsang Gyatso  – ”How to transform your life”

Schema

10.00-11.00 – Pass 1
11.30-12.30 –
Pass 2
12.30-13.30 –
Lunch
13.30-14.30 –
Pass 3
15.00-16.00 –
Pass 4

Knytislunch! Ta med något vegetariskt att dela eller köp något i närheten.

Varmt välkommen till en inspirerande dag!


MINDFULNESS I VARDAGEN – FÖREDRAG & MEDITATION 20 SEPT 2017

MED CENTRETS HUVUDLÄRARE OCH BUDDHISTNUNNA KELSANG JEMA

Onsdag 20 september kl. 18.30-20.00shutterstock_173195207

Anmälan eller drop-in!

Kostnad: 100 kr för föredraget
och 370 kr för föredraget + en 2-veckors uppföljningskurs.

15 % rabatt för dig som är arbetslös/ sjukskriven/ pensionär/ student
mot uppvisande av intyg.

Boka nu-01-01

I våra moderna, upptagna liv är vår uppmärksamhet ofta splittrad och vårt sinne fyllt med oändliga distraktioner. Genom att träna oss i meditation och mindfulness kan vi lära oss att vara mer närvarande i nuet och fokusera på det vi gör. Med hjälp av mindfulness får vi den inre friheten att kunna bryta negativa mönster i sinnet och i stället välja att fokusera på det som gör vårt sinne rofyllt och positivt.

Under detta föredrag kommer du få en introduktion till mindfulness och hur du kan träna dig att vara mer mindful i vardagen.

Dessa metoder kan du sedan ha stor nytta av i din vardag för att leva mer i nuet, minska stress och använda dig av varje stund på ett så meningsfullt sätt som möjligt.

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!

Detta föredrag är en perfekt introduktion till höstens meditationskurser och kommer bygga på boken ‘How to Transform Your Life’ av Geshe Kelsang Gyatso. Boken går att ladda ner som gratis e-bok.how-to-transform-your-life-book-front-2016_3-e1505248118827.jpg

”Through practising the instructions presented in this book we can transform our life from a state of misery into one of pure and everlasting happiness. These instructions are scientific methods to improve our human nature. Everybody needs to be good-natured with a good heart, because in this way we can solve our own problems as well as those of others, and we can make our human life meaningful. Every living being has the same basic wish – to be happy and avoid suffering. Even newborn babies, animals and insects have this wish. It has been our main wish since beginningless time and it is with us all the time, even during our sleep. We spend our whole life working hard to fulfil this wish.”

KELSANG JEMAJema1 20141014

Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet.

Denna kväll passar även perfekt för dig som är nyfiken på centret och vår verksamhet.
Vi kommer berätta om höstens kursutbud och det finns möjlighet att ställa frågor.
Efteråt bjuder vi på förfriskningar för de som vill stanna kvar.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!

Konsten att förlåta

Kursinnehåll: Vi kan alla känna oss sårade ibland på grund av andras ord eller handlingar. Ibland har vi svårt att släppa taget om denna smärta och förlåta andra vilket lätt kan leda till ilska och bitterhet. Vi kan också ha svårt att förlåta oss själva för saker vi gjort i det förflutna vilket lätt kan leda till skuldkänslor och påverka vårt självförtroende.

Under denna kurs kommer du få lära dig hur du kan släppa taget om dessa negativa känslor som förstör vår inre ro och lycka. Med hjälp av väl beprövade meditationer och tankesätt kan vi lära oss att förlåta oss själva och andra och sluta fred med det förflutna. På så sätt kan vi läka vårt hjärta, återupprätta harmonin i våra relationer och slutligen njuta av sann mental frihet.

Denna halvdagskurs kommer bygga på boken ”Den Nya Åtta steg till lycka”
av Geshe Kelsang Gyatso som nyligen gavs ut på svenska.
Denna otroligt inspirerande bok presenterar praktiska sätt att använda Buddhas tidlösa visdom för att stärka vår kärlek, visdom och medkänsla. Genom dessa metoder kan vi finna en djup inre ro, överkomma problem och svårigheter med ett glädjefyllt sinne och förverkliga vårt mänskliga livs fulla potential.

—-

MEDITATION & NYCKELN TILL LYCKA

MED CENTRETS HUVUDLÄRARE OCH BUDDHISTNUNNA KELSANG JEMA

Onsdag 23 augusti
kl. 18.30-20.00 
Obs! Fullbokat!

Ni är i stället välkomna på vårt Öppet hus & prova-på meditation 23 sept.


Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!Gratis_röd knapp-01
Detta föredrag är en perfekt introduktion till höstens meditationskurser.

Vad är lycka? Hur kan meditation göra oss lyckligare?
Vanligtvis söker vi efter lycka och tillfredsställelse utanför oss själva,
i våra relationer, vårt arbete, våra nöjen mm. Men ofta är denna lycka kortvarig och ger oss inte den tillfredsställelse som vi söker.
Enligt buddhismen har vi alla källan till lycka inom oss, lycka är ett sinnestillstånd som uppstår naturligt från ett rofyllt och positivt sinne. Genom att träna oss i meditation och stärka våra positiva sinnesstämningar kan vi gradvis utveckla en djupare och mer varaktig lycka som kommer inifrån och inte är beroende av yttre omständigheter.

”Med hjälp av meditation kan vi utveckla och bevara ett rofyllt sinne hela tiden. Om vårt sinne är rofyllt hela tiden så kommer vi att vara lyckliga hela tiden. Så om vi verkligen önskar att vi själva och andra ska vara lyckliga hela tiden så måste vi lära oss att träna i meditation.”

Geshe Kelsang Gyatso – How to transform your life

Meditation är en fantastisk metod för att stilla sinnet, skingra tankarna och finna inre ro. Att meditera innebär att vi bekantar sinnet med inre ro och positiva sinnesstämningar. Detta ger oss ny positiv input och ger oss den mentala friheten att kunna släppa taget om negativa tankar och känslor. Meditation hjälper också mycket bra mot stress och har en positiv effekt på vår hälsa.

Under denna kväll kommer vi även att prova på att göra en enkel andningsmeditation som vi sedan kan ha stor nytta av i vår vardag.

Denna kväll passar också perfekt för dig som är nyfiken på centret och vår verksamhet. Vi kommer berätta om centret och höstens kursutbud och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor. Efteråt bjuder vi på förfriskningar för de som vill stanna kvar.

Jema1 20141014Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!


Kvällskurser tisdagar – Meditation för nybörjare

Tisdagar kl. 18.30-20.00

Kursstart: 22 augusti, 12 september, 3 oktober, 24 oktober, 21 november

Kursledare: Kelsang Jema

Dessa kurser är perfekta  för dig som vill lära dig att meditera och tänka mer positivt.
Du kommer få lära dig enkla och inspirerande meditationer och tankesätt som du kan ha stor nytta av i din vardag för att bevara ett rofyllt och positivt sinne.

Varje kurstillfälle består av två guidade meditationer och en undervisning.
Under kursen kommer läraren förklara hur man mediterar och ge praktiska undervisningar om hur vi kan integrera meditation och buddhistiska tankesätt i våra moderna, upptagna liv. Genom att använda oss av dessa metoder kan vi minska stress och andra problem vi möter i vår vardag och finna en djupare tillfredsställelse och lycka.

Drop-in eller anmälan. Varje kurstillfälle är fristående och har olika teman.
Kom på så många du vill!

Nyhet! 15 % rabatt för dig som är arbetslös/ sjukskriven/ pensionär/ student
mot uppvisande av intyg.

Höstterminens kurser på tisdagkvällar:
(läs mer och boka dem under rubrikerna längre ner på sidan)
Dessa kurser går även parallellt på söndagar dagtid.

Meditation för nybörjare

Kursinnehåll: Lär dig grunderna i
meditation och få praktiska tips och inspiration för att komma igång och meditera hemma. Du kommer få lära dig enkla och inspirerande meditationer som du sedan kan fortsätta att göra hemma för att minska stress och bevara ett mer balanserat och positivt sinne i vardagen. Vi kommer även titta på hur alla kan lära sig att meditera på ett sätt som är enkelt att integrera i våra moderna, upptagna liv. Meditationerna vi kommer göra bygger på CD’n: ”Meditations för relaxation” som finns att köpa på centret för den som vill.

Meditation är en fantastisk metod för att stilla sinnet, skingra tankarna och finna inre ro. Att meditera innebär att vi bekantar sinnet med inre ro och positiva sinnesstämningar. Detta ger oss ny positiv input och hjälper oss att släppa taget om negativa tankar och känslor. Meditation hjälper också mycket bra mot stress och har en positiv effekt på vår hälsa.

Kursstart: 22 augusti, 12 september, 3 oktober, 24 oktober, 21 november

dreamstimemaximum_10576656

Kursstart:  22 augusti
3-veckorskurs v. 34-36
Kursavgift: 430 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Vecka 1, 22 augusti – Introduktion till meditation & fördelar med att meditera
Vecka 2, 29 augusti –
Tips för bättre koncentration & komma igång att meditera i vardagen
Vecka 3, 5 september –
Meditation på kärlek

Boka nu-01-01


shutterstock_353497706-e1501536134318.jpg

Kursstart:  12 september
3-veckorskurs v. 37-39
Kursavgift: 430 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Vecka 1, 12 september – Introduktion till meditation & fördelar med att meditera
Vecka 2, 19 september – Tips för bättre koncentration & komma igång att meditera i vardagen
Vecka 3, 26 september – Meditation på kärlek

Boka nu-01-01


shutterstock_117769240-e1501536999498.jpg

Kursstart:  3 oktober
3-veckorskurs v. 40-42
Kursavgift: 430 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Vecka 1, 3 oktober  – Introduktion till meditation & fördelar med att meditera
Vecka 2, 10 oktober – Tips för bättre koncentration & komma igång att meditera i vardagen
Vecka 3, 17 oktober – Meditation på kärlek

Boka nu-01-01


5857654_xxl_tyler-olson-e1501538290596.jpg

Kursstart:  24 oktober
3-veckorskurs v. 43-45
Kursavgift: 430 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Vecka 1, 24 oktober  – Introduktion till meditation & fördelar med att meditera
Vecka 2, 31 oktober – Tips för bättre koncentration & komma igång att meditera i vardagen
Vecka 3, 7 november – Meditation på kärlek

Boka nu-01-01


shutterstock_442884034

Kursstart:  21 november
3-veckorskurs v. 47-49
Kursavgift: 430 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Vecka 1, 21 november  – Introduktion till meditation & fördelar med att meditera
Vecka 2, 28  november – Tips för bättre koncentration & komma igång att meditera i vardagen
Vecka 3, 5 december – Meditation på kärlek

Boka nu-01-01


Rabattkort som gäller på alla våra kvällskurser på tisdagar & onsdagar och dagskursen på söndagar. Rabattkorten finns att köpa på centret.
Rabattkort 5 gånger: 600 kr (ord.pris 750 kr)
Rabattkort 10 gånger: 1100 kr (ord.pris 1500 kr)

Vi erbjuder 10 % rabatt på den andra kvällskursen du anmäler dig till. 15 % rabatt på den tredje. Du har också möjlighet att bli stödmedlem på centret. Läs mer här om vad som ingår i våra mycket förmånliga stödmedlemskap.

Varje kurstillfälle börjar med en kort bön och en andningsmeditation. Efter det har vi en genomgång av de olika meditationerna och tankesätten samt hur vi praktiskt kan använda dem i vår vardag. Vi avslutar med en guidad meditation på dagens tema. Det finns också utrymme för frågor och diskussion. Vi sitter på vanliga stolar och gör inga fysiska övningar så du behöver inga särskilda kläder.

Varmt välkommen!


Kursstart: 22 augusti, 12 september, 3 oktober, 24 oktober, 21 november

Nyhet! Kvällskurser onsdagar – Meditation & Mindfulness


Onsdagar kl. 18.30-20.00

Kursstart: 16 augusti, 6 september, 27 september, 25 oktober, 22 november

28(1)

Kursledare: Kelsang Jema

För både nybörjare & mer erfarna!

I våra moderna, upptagna liv är vår uppmärksamhet ofta splittrad och vårt sinne fyllt med oändliga distraktioner. Genom att träna oss i meditation och mindfulness kan vi lära oss att vara mer närvarande i nuet och fokusera på det vi gör. Med hjälp av mindfulness får vi den inre friheten att kunna bryta negativa mönster i sinnet och i stället välja att fokusera på det som gör vårt sinne rofyllt och positivt.

Under dessa kurser kommer du med hjälp av praktiska tips och meditationsträning börja träna dig i meditation och mindfulness. Dessa metoder kan du sedan ha stor nytta av i din vardag för att leva mer i nuet, minska stress och använda dig av varje stund på ett så meningsfullt sätt som möjligt.

Varje kurstillfälle består av två guidade meditationer och en undervisning.

Drop-in eller anmälan. Varje kurstillfälle är fristående och har olika teman.
Kom på så många du vill!
Varje kurs är också fristående men passar även bra som fortsättningskurser om du vill gå flera under terminen.

Nyhet! 15 % rabatt för dig som är arbetslös/ sjukskriven/ pensionär/ student
mot uppvisande av intyg.

Höstterminens kurser på onsdagskvällar:
(läs mer och boka dem under rubrikerna längre ner på sidan)

Kursteman
Kursstart 16 augusti: Inre styrka för yttre balans
Kursstart 6 september:  Älska dig själv & andra
Kursstart 27 september: Mindfulness i vardagen
Kursstart 25 oktober: Överkom ångest & rädslor
Kursstart 22 november: Introduktion till buddhism – Uråldrig visdom för våra moderna liv


Inre styrka för yttre balans

f32e96bb-58a6-417f-81ee-5537559ec9fb

Kursstart: 16 augusti

3-veckorskurs v. 33-35
Kursavgift: 430 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan)

Boka nu-01-01

Kursinnehåll: Våra moderna, upptagna liv för ofta med sig utmaningar och svårigheter vilket gör att vi lätt tappar balansen och känner oss stressade och slutkörda. Ofta söker vi skydd i yttre saker för att skydda oss från livets svårigheter. Men att förlita oss på människor och yttre saker för att finna trygghet och egenvärde fungerar inte riktigt. Vi blir lätt oroliga att vi kommer att förlora dem och de för också med sig oönskade komplikationer för att inte tala om smärta och frustration när de sviker oss.
Vi behöver utveckla en inre styrka och flexibilitet som skyddar oss och inte sviker oss utan faktiskt gör oss starkare när livet är utmanande.

Under denna kurs kommer du få lära dig hur du kan bygga upp en inre styrka och lycka
i ditt eget sinne med hjälp av meditation och mindfulness – välbeprövade metoder från Buddha. På så sätt kan du upptäcka hur meditation kan ge dig sann näring och skydd för ditt sinne.

Vecka 1, 16 augusti – Inre ro i ett aktivt liv
Vecka 2, 23 augusti –
Hur vi utvecklar acceptans & inre styrka
Vecka 3, 30 augusti –
Hitta balans & inre styrka med hjälp av kärlek


Älska dig själv och andra

shutterstock_444927352

Kursstart: 6 september

3-veckorskurs v. 36-38
Kursavgift: 430 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Boka nu-01-01

Kursinnehåll: Kursen kommer bygga på boken  Åtta steg till lycka – den Buddhistiska vägen av kärleksfull vänlighet av Geshe Kelsang Gyatso som kommer släppas på svenska den 31 augusti. Eftersom det är den första av Geshe Kelsang Gyatsos böcker som ges ut på svenska, kommer vi att fira detta med ett speciellt event på centret med boksläpp den 31 augusti. Boken kommer sedan att finnas att köpa på centret på både svenska och engelska.

Även fast våra relationer är en stor källa till glädje i våra liv så för de ofta även med sig problem. Vi är ofta kritiska mot oss själva och andra och har ofta orealistiska förväntningar vilket lätt leder till besvikelser och konflikter och gör att vi har svårt att känna en äkta kärlek.

Under denna kurs kommer du få lära dig nya, inspirerande book-esh-frnt_4
meditationer och tankesätt för att stärka din kärlek och kunna se mera positivt på dig själv och andra. Genom att mer och mer börja identifiera dig själv och andra med den enorma potential vi alla har så kan du lättare släppa taget om dina egna och andras fel och begränsningar. På sått sätt kan du utveckla en djupare förståelse och empati för andra och en sund självkänsla. Genom att stärka din kärlek på detta sätt bygger du grunden för att nå din fulla potential och kan njuta av ett lyckligare liv och mer tillfredsställande relationer.

Vecka 1, 6 september – Älska dig själv och andra
Vecka 2, 13 september – Förbättra dina relationer
Vecka 3, 20 september – Medkänsla som stärker

”Om vi värdesätter alla vi möter eller tänker på så kommer det inte finnas någon grund att utveckla avundsjuka, ilska eller andra skadliga tankar och vårt sinne kommer förbli rofyllt hela tiden”.                             

”Genom att uppriktigt värdesätta alla levande varelser kommer vi alltid att handla med kärleksfull vänlighet och de kommer att återgälda vår vänlighet. Andra kommer inte behandla oss illa, och det kommer inte att finnas någon grund för konflikter. Andra kommer att tycka om oss, och våra relationer kommer bli mer stabila och tillfredsställande.”
                                                                               Geshe Kelsang Gyatso – Åtta steg till lycka


Rabattkort som gäller på alla våra kvällskurser på tisdagar & onsdagar och dagskursen på söndagar. Rabattkorten finns att köpa på centret.
Rabattkort 5 gånger: 600 kr (ord.pris 750 kr)
Rabattkort 10 gånger: 1100 kr (ord.pris 1500 kr)

Vi erbjuder 10 % rabatt på den andra kvälls/dagskursen du anmäler dig till. 15 % rabatt på den tredje. Du har också möjlighet att bli stödmedlem på centret. Läs mer här om vad som ingår i våra mycket förmånliga stödmedlemskap.

Varje kurstillfälle börjar med en kort bön och en andningsmeditation. Efter det har vi en genomgång av de olika meditationerna och tankesätten samt hur vi praktiskt kan använda dem i vår vardag. Vi avslutar med en guidad meditation på dagens tema. Det finns också utrymme för frågor och diskussion. Vi sitter på vanliga stolar och gör inga fysiska övningar så du behöver inga särskilda kläder.

Varmt välkommen!

Lägg till i din kalender:

Kursstart: 16 augusti, 6 september, 27 september, 25 oktober, 22 november


kurs-i-boras_-gratis-foredrag-o-meditation-16-marsj-1024x700

Fortfarande platser kvar
Gratis_röd knapp-01det går bra att komma drop-in eller anmäla dig nedan.
 Boka nu-01-01


Plats:
Meditera i Borås, Svenson’s hälsocenter 4:e våningen, Skaraborgsvägen  35D, Borås. Hitta hit
Kom gärna ca 10 minuter innan kursen börjar, det hjälper till att varva ner och få en fin start.

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!

Föredraget och meditationen 16 mars är en perfekt introduktion till kommande meditationskurser på torsdagskvällar. Se nedan.

Denna kväll passar perfekt för dig som är nyfiken på meditation och vill veta mer om hur meditation kan hjälpa oss att uppleva större frihet, glädje & välmående i vår vardag.

Meditation är en fantastisk metod för att stilla sinnet, skingra tankarna och finna inre ro. Att meditera innebär att vi bekantar sinnet med inre ro och positiva sinnesstämningar. Detta ger oss ny positiv input och ger oss den mentala friheten att kunna släppa taget om negativa tankar och känslor. Meditation hjälper också mycket bra mot stress och har en positiv effekt på vår hälsa.

Vi kommer titta på vad meditation är och på hur meditation kan hjälpa oss att tänka mer positivt och bevara ett mer rofyllt sinne – även i en upptagen vardag. Vi kommer även att prova på att göra en enkel andningsmeditation som vi sedan kan ha stor nytta av i vår vardag.

Denna kväll passar också perfekt för dig som är nyfiken på centret och vår gren Meditera i Borås. Vi kommer berätta om centret och vårens kursutbud och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor. Efteråt bjuder vi på förfriskningar för de som vill stanna kvar.

Jema1 20141014Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!

 

Meditationer för inre ro

kurs-i-boras_-meditationer-for-inre-ro-23-marst-1024x700

Kursstart: 23 mars kl.18:30-19:30
3-veckorskurs v. 12-14
Kursavgift:
275 kr. Drop-in pris: 100 kr/tillfälle.

Boka nu-01-01

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!

Kursinnehåll: Med hjälp av meditation kan vi utveckla och bevara ett rofyllt sinne hela tiden. Om vårt sinne är rofyllt hela tiden så kommer vi att vara lyckliga hela tiden. Så om vi verkligen önskar att vi själva och andra ska vara lyckliga hela tiden så måste vi lära oss att träna i meditation. Meditation är en vetenskaplig metod att förvandla vår mänskliga natur från dålig till god. Alla behöver ha en god natur och ett gott hjärta. Detta är den verkliga metoden för att lösa våra egna inre problem, problem av okunskap, depression, ilska osv – och det är också den verkliga metoden för att praktiskt gynna andra.

”När turbulensen av distraherande tankar lägger sig och vårt sinne blir stilla, så uppstår en djup lycka och förnöjsamhet naturligt inifrån” Geshe Kelsang Gyatso ”How to transform your life”

Vi kommer göra enkla och inspirerande meditationer som hjälper oss att finna inre ro och upptäcka den enorma potential vi alla har inom oss för att uppleva ett djupt rofyllt och positivt sinne.

Meditationerna vi kommer göra bygger på CD’n: ”Meditations for a clear mind” som finns att köpa för den som vill.

Vecka 1, 23 mars – Lär dig om sinnets natur och funktion
Vecka 2, 30 mars – Meditation på mantra
Vecka 3, 6 april – 5 tips för att komma igång att meditera i vardagen

MAHAMUDRA KURS
Fredag 30 sept:
  kl.18.00-20.30

Lördag 1 okt:  kl.11.00-15.00

Kom en dag eller båda!
Drop-in eller anmälan.

För både nybörjare & mer erfarna!

Kursavgift: 500 kr för båda dagarna inkl.fika
200 kr för fredagen, 350 kr för lördagen
Ingår för dig som är Stödmedlem Hjärtjuvel

Boka nu-01-01

Föredrag & meditationer

”Med hjälp av meditation kan vi utveckla och bevara ett rofyllt sinne hela tiden. Om vårt sinne är rofyllt hela tiden så kommer vi att vara lyckliga hela tiden. Så om vi verkligen önskar att vi själva och andra ska vara lyckliga hela tiden så måste vi lära oss att träna i meditation. Meditation är en vetenskaplig metod att förvandla vår mänskliga natur från dålig till god. Alla behöver ha en god natur och ett gott hjärta. Detta är den verkliga metoden för att lösa våra egna inre problem, problem av okunskap, depression, ilska osv – och det är också den verkliga metoden för att praktiskt gynna andra.”

Denna speciella helgkurs ger dig en unik möjlighet att upptäcka kraften av meditation och få undervisningar om Mahamudra, kärnan av Buddhas undervisningar.
Mahamudra är en serie djupt rofyllda och förvandlande meditationer som snabbt leder dig till upplysning. Mahamudra meditationerna hjälper oss att förstå och rena vårt eget sinne på djupare och djupare nivåer och upptäcka den enorma potential vi alla har för att uppleva ett djupt rofyllt och positivt sinne. Med hjälp av Mahamudra meditationerna kan vi slutligen rena vårt allra djupaste sinne och förvandla det till en Buddhas sinne.

Bara genom att få lite erfarenhet av dessa välsignade instruktioner kommer du att kunna förvandla ditt liv och förvandla det ordinära till en glädjefull väg till full upplysning.

”Genom att träna oss i Mahamudra meditationer kommer vi slutligen att kunna gynna alla levande varelser varje dag. Det finns ingen större mening än detta”.

Kursen kommer bygga på undervisningarna från den Internationella Sommarfestivalen i England och på boken ”The Oral Instructions of Mahamudra” av Geshe Kelsang Gyatso.
Boken finns att köpa på centret.
De muntliga Mahamudra instruktionerna är väldigt välsignade och har förts vidare i ett obrutet led från visdomsbudddhan Manjushri till våra nuvarande lärare.

 

Lär dig hantera oro & stress

shutterstock_166529984

Kursstart: 19 april

4-veckorskurs v. 16-19
Kursavgift: 520 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Boka nu-01-01

Kursinnehåll: I vårt moderna samhälle är det lätt att bli stressad av det höga tempot och vi kan lätt känna oro och stress över allt vi ska hinna med och allt vi vill uppnå i vårt liv.
Hur mycket vi än försöker så kan vi inte kontrollera allting som händer i vårt liv och denna ovisshet leder lätt till oro och rädslor, särskilt i dessa oroliga tider.

Under denna kurs  kommer du få lära dig inspirerande och befriande metoder som hjälper dig att överkomma dessa negativa och begränsande sinnestillstånd.
Vi kommer utforska varifrån vår oro och stress kommer ifrån och hur vi gradvis kan bli av med den genom att träna oss i meditation och mindfulness.
Med hjälp av meditation kan du börja ta kontroll över ditt sinne och bekanta dig med naturligt positiva och starka sinnestillstånd. På så sätt kan du lära dig leva med större tillit och inre styrka och bli den lyckliga, orädda och självsäkra person du vill vara.

Vecka 1, 19 april – Varför vi blir oroliga och hur vi kan hantera vår oro
Vecka 2, 26 april – Varför vi blir stressade och hur vi kan hantera stress
Vecka 3, 3 maj – Hur vi kan stärka vår inre ro & positiva sinnesstämningar
Vecka 4, 10 maj – Hur vi kan utveckla inre styrka

shutterstock_453635980

Visdom & Medkänsla för en orolig värld

Med centrets huvudlärare och buddhistnunna Kelsang Jema

Torsdag 27 april kl. 18.30-20.00

GRATIS – donationer välkomna.  Anmälan eller drop-in i mån av plats.
Boka nu-01-01


Plats:
Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenter,
Aschebergsgatan 15, Vasastan, Göteborg – hitta hit

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!Gratis_röd knapp-01
Dessa föredrag är en perfekt introduktion till vårens meditationskurser.

I dessa oroliga och konfliktfyllda tider är det lätt att tappa hoppet och känna sig maktlös. Under denna kväll kommer vi titta på hur buddhismens uråldriga visdom kan ge oss inspiration och nya lösningar. Genom meditation kan vi lära oss att möta svårigheter med visdom och utveckla den enorma potential vi alla har för inre ro, kärlek och medkänsla. På så sätt kan vi bli en stor inspiration för andra och lägga grunden för världsfred.

Under århundraden har dessa metoder gett varaktig fred, inspiration och ro till oräkneliga människor i Öst och nu så lär vi i Väst oss hur vi kan använda denna uråldriga visdom för att finna större lycka och mening i våra moderna liv.

”Utan inre fred, är yttre fred omöjlig”
Geshe Kelsang Gyatso

Denna kväll passar också perfekt för dig som är nyfiken på centret och vår verksamhet. Vi kommer berätta om centret och vårens kursutbud och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor. Efteråt bjuder vi på förfriskningar för de som vill stanna kvar.

Jema1 20141014Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!

 

Mindre oro och rädslor

kurs-i-boras_-mindre-oro-och-radslor-20-april-1024x700

Kursstart: 20 april kl.18:30-19:30
3-veckorskurs v. 16-18
Kursavgift: 275 kr. Drop-in pris: 100 kr/tillfälle.

Boka nu-01-01

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!

Kursinnehåll:  Vi upplever alla olika grad av oro och rädslor i våra liv. Enligt Buddha kommer alla våra rädslor från vårt okontrollerade sinne.
Under denna kurs  kommer du få lära dig inspirerande och befriande metoder som hjälper dig att överkomma dessa smärtsamma och begränsande sinnestillstånd.
Vi kommer utforska varifrån våra oro och rädslor kommer ifrån och hur vi gradvis kan bli av med dem genom att träna oss i meditation och mindfulness.
Med hjälp av meditation kan du börja ta kontroll över ditt sinne och bekanta dig med naturligt positiva och starka sinnestillstånd. På så sätt kan du lära dig leva med större tillit och inre styrka och bli den lyckliga, orädda och självsäkra person du vill vara.

Meditation är en fantastisk metod för att stilla sinnet, skingra tankarna och finna inre ro. Att meditera innebär att vi bekantar sinnet med inre ro och positiva sinnesstämningar. Detta ger oss ny positiv input och hjälper oss att släppa taget om negativa tankar och känslor. Meditation hjälper också mycket bra mot stress och har en positiv effekt på vår hälsa.

Vecka 1, 20 april – Varför vi blir rädda och hur vi kan släppa taget om våra rädslor
Vecka 2, 27 april – Varför vi får oro och hur vi kan hantera den
Vecka 3, 4 maj – Hur vi kan stärka vår inre ro och positiva sinnesstämningar

 

Speciell helgkurs

helgkurs-i-BORÅS_-8-steg-till-lycka-29-april-1080x1080_FB-carousel

8 steg till lycka

Meditationer för moderna människor

Speciell helgkurs om
Modern buddhism och Meditation med buddhistläraren Kelsang Jema

Dagskurs med föredrag & meditationer
Lördag 29 april kl. 10.30-13.00
Obs! Ny tid

För både nybörjare & mer erfarna

Pris: 200 kr
15 % rabatt för dig som är arbetslös/ sjukskriven/ pensionär/ student mot uppvisande av intyg.
Plats: Meditera i Borås, Svensson’s hälsocenter 4:e våningen, Skaraborgsvägen  35, Borås. Hitta hit

Det går fortfarande bra att anmäla sig. Anmälan eller drop-in.
Boka nu-01-01

Under denna dagskurs kommer Kelsang Jema att ge praktiska och inspirerande undervisningar om den mycket älskade buddhistiska dikten ”Åtta verser för att träna sinnet”.
Denna dikt visar oss hur alla kan lära sig att förvandla livets utmaningar och svårigheter till värdefulla och befriande andliga insikter. Vi kommer lära oss olika meditationer och praktiska tankesätt som kommer hjälpa oss att förbättra våra relationer och föra in större tålamod, empati och medkänsla i vår vardag. På så sätt kommer vi upptäcka en djup inre ro, överkomma våra problem med ett lyckligt sinne och inse vårt mänskliga livs fulla potential.

Under århundraden har dessa metoder gett varaktig fred, inspiration och ro till oräkneliga människor i Öst och nu så lär vi i Väst oss hur vi kan använda denna uråldriga visdom för att finna större lycka och mening i våra upptagna, moderna liv.

Kursen kommer bygga på boken ”Eight Steps to Happiness” som finns att köpa för den som vill och även som e-bok.
Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor.

Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet.

Varmt välkommen till en inspirerande lördag

 

Njut av en rofylld helg i vackra omgivningar och upptäck
den djupa inre ro och stillhet du kan finna i ditt eget sinne genom meditation.

För både nybörjare & mer erfarna!

5-7 maj – Fredag kväll till söndag lunch 

Retreatledare: Kelsang Jema
Retreatavgift: 1900 kr för dubbelrum inkl. alla meditationspass & vegetarisk mat,
2300 kr för enkelrum inkl. alla meditationspass & vegetarisk mat.

Obs! Endast ett fåtal enkelrum kvar.
Det går fortfarande bra att anmäla sig, sista anmälnings- och betaldag framflyttad till 1 maj

Boka nu-01-01

Under detta retreat kommer vi göra en serie meditationer (Mahamudra) som hjälper oss att lära känna vårt eget sinne och upptäcka dess rofyllda och klara natur. Dessa meditationer hjälper oss att upptäcka djupare och djupare nivåer av inre ro och överkomma våra negativa sinnesstämningar så vi kan lösa många av våra dagliga problem. Slutligen hjälper dessa meditationer oss att inse vårt djupaste sinne så vi snabbt kan nå full upplysning, ett tillstånd av varaktig ro och lycka.

Meditationerna vi kommer göra bygger på CD’n: ”Meditations for a clear mind” som finns att köpa för den som vill. Dessa meditationer kan vi sedan ha stor nytta av i vardagen för att stilla vårt sinne, kunna fokusera bättre och minska stress.

”När turbulensen av distraherande tankar lägger sig och
vårt sinne blir stilla, så uppstår en djup lycka och förnöjsamhet naturligt inifrån”
Geshe Kelsang Gyatso  – ”How to transform your life”

Vi kommer att vara i tystnad på förmiddagarna för att kunna fokusera bättre i meditationen och fördjupa våra inre upplevelser och reflektion.

Meditationspassen kommer börja med lite andningsmeditation och en kort buddhistisk bön. Sedan kommer läraren förklara meditationen vi ska göra och vi avslutar med en guidad lite längre meditation.

Mellan passen finns det möjlighet att vila och promenera i de vackra omgivningarna.
En perfekt möjlighet att återhämta sig och komma tillbaka till vardagen med ett klart och rofyllt sinne.

Solhälla Kursgård ligger vid sjön Hällungen i Svenshögen, ca 6 mil norr om Göteborg.

Kelsang Jema
Jema1 20141014

Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom och kärleksfulla vänlighet. 

Schema

Fredag
Från kl.17.00 Ankomst
kl.18.00-19.00 Middag
kl.20.00-21.00 Pass 1 – introduktion

Lördag
kl.07.30-08.30 Frukost
kl.09.00-10.00 Pass 2
kl.10.10-10.30 – Reningsövning med bugningar (valfritt)
kl.11.00-12.00 Pass 3
kl.12.30 Lunch
kl.16.00-17.00 Pass 4
kl.18.00-19.00 Middag
kl.20.00-21.00 Pass 5

Söndag
kl.07.30-08.30 Frukost
kl.09.00-10.00 Pass 6
kl.10.10-10.30 – Reningsövning med bugningar (valfritt)
kl.11.00-12.15 Pass 7 med avrundning & utvärdering
kl.12.30 Lunch
kl.13.30 Städning och packning

 LÄRARE

Sofie

Sofie har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat under flera år på centrets fördjupningsprogram. Sofie är mycket uppskattad för sin visdom, sitt djup och sin stora medkänsla. På ett tänkvärt sätt delar hon från hjärtat med sig av sin kunskap om meditation och buddhism och de positiva effekter hon själv upplevt. Sofie utbildar sig regelbundet genom att åka på olika kurser och retreats både i Sverige och utomlands.

_____

ÄLSKA SIG SJÄLV OCH ANDRA

Kursstart: 1 juni kl.18:30-19:30
3-veckorskurs v. 22-24
Kursavgift: 275 kr. Drop-in pris: 100 kr/tillfälle.

Boka nu-01-01

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!

Kursinnehåll: Alla vill känna kärlek men få vet hur. Alla vill känna lycka men få vet hur.
Söker du kärlek och lycka? Kom och dela en stund med oss och möt olika tankar om hur du kan börja älska dig själv och få ren kärlek till andra! Är det verkligen så svårt?

Tomas Ledin sjunger:
Hon e’ flickan, som gör allt för å göra mig lycklig
Flickan, som bara vill mig väl
Hon e’ flickan, som gör allt för å göra mig lycklig
Den enda flickan för min rastlösa själ

 Vi är kära i idén om kärlek i det här samhället. Det verkar ibland som om hela vårt samhälle är inriktad på att hitta rätt person – vi behöver någon som fyller det som vi tror fattas oss. Någon som uppfyller våra önskningar och tillfredsställer våra behov. Vi kan inte vara nöjda på egen hand verkar det som. ”Jag behöver någon som ger mig trygghet och gör att mitt liv blir meningsfullt. Den personen väntar. Jag vet att lycka väntar därute någonstans för mig.”

Vi vill visa en annan väg mot ren riktig kärlek ”Jag vill först lära mig finna min lycka och mening och sedan dela det med dig samtidigt som jag uppmuntrar dig att söka din lycka och livsmening”. Ren riktig kärlek handlar om vad jag kan ge eller göra för dig och andra. För att kunna ge av mitt överflöd, gränslöst och villkorslöst, behöver jag ta eget ansvar för mitt eget välmående och ge mig själv det som jag behöver för att kunna ge vidare rent till andra. Den riktiga kärleken stärker oss och då tar vi ansvar för vår lycka. Kärlek med fasthållande begär försvagar oss och vi ger bort nyckeln till vår lycka till någon annan.

 

Meditationerna vi kommer göra bygger på CD’n: Meditations for a kind heart” som finns att köpa för den som vill.

Vecka 1, 1 juni – Värdesätta sig själv och andra
Vecka 2, 8 juni – Medkänsla som stärker
Vecka 3, 15 juni – Ren kärlek utan smärta

SLÄPPA TAGET OCH GÅ VIDARE – FÖREDRAG & MEDITATION 22 JUNI

shutterstock_453635980

FÖREDRAG MED CENTRETS HUVUDLÄRARE KELSANG JEMA
MEDITATION MED LÄRAREN EVALD BACKLUND

Håller du fast vid det förflutna och har svårt att gå vidare?
Har du svårt att hantera vardagens känslor av frustration och missnöje?
Känner du att du sitter fast i ohälsosamma och negativa tankemönster?

Torsdag 22 juni kl. 18.30-20.00
Anmälan eller drop-in i mån av plats.
Boka nu-01-01


Pris:
100 kr
Ingår för dig som är stödmedlem Hjärtjuvel
15 % rabatt för dig som är arbetslös/ sjukskriven/ pensionär/ student
mot uppvisande av intyg.

Under detta föredrag kommer du få lära dig hur buddhismens tidlösa visdom kan hjälpa dig att släppa taget om det förflutna och de mentala ovanor som håller dig fast. På så sätt kan du komma vidare med dig själv och bli fri att leva det liv du vill.

Du behöver ingen tidigare erfarenhet, alla är välkomna!
Detta föredrag är en perfekt introduktion till våra meditationskurser.
Denna kväll passar också perfekt för dig som är nyfiken på centret och vår verksamhet. Vi kommer berätta om centret och vårt kursutbud och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor. Efteråt bjuder vi på förfriskningar för de som vill stanna kvar.

Plats: Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenter,
Aschebergsgatan 15, Vasastan, Göteborg – hitta hit 

KELSANG JEMA

Jema1 20141014Kelsang Jema är Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenters huvudlärare. Hon är buddhistisk nunna och elev till Geshe Kelsang Gyatso. Hon har många års erfarenhet av buddhism och meditation och har studerat Kadampa Buddhism i Frankrike, England och Sverige. På ett praktiskt och inspirerande sätt visar hon hur vi kan integrera meditation och modern buddhism i våra moderna, upptagna liv. Kelsang Jema uppskattas mycket för sin visdom
och kärleksfulla vänlighet.

EVALD BACKLUND

Evald Backlund leder meditationskurser på centret received_1817008054980998
i Göteborg och på vår gren i Borås.
Han är mycket uppskattad för sitt lugn, sin visdom och sin empati. Evald har lång erfarenhet av att arbeta som coach och brinner för att vägleda människor och hjälpa dem att finna deras potential.
På ett lugnt sätt delar han från hjärtat med sig av sina kunskaper om meditation och buddhism. Evald utbildar sig regelbundet genom att åka på olika kurser och retreats både i Sverige och utomlands.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!

 

Meditationer för inre ro

shutterstock_289501205

Lördag 10 juni
kl. 10.30-13.00

Kursledare: Kelsang Jema
Kursavgift: 250 kr inkl. fika

Boka nu-01-01

Kursinnehåll: Njut av en rofylld förmiddag och varva ner inför sommaren.
Vi kommer göra enkla och inspirerande meditationer som hjälper oss att finna inre ro och upptäcka den enorma potential vi alla har inom oss för att uppleva ett djupt rofyllt och positivt sinne. Du kommer även få praktiska tips på hur du kan bevara ett rofyllt och positivt sinne i vardagen med hjälp av meditation och mindfulness.

Med hjälp av meditation kan vi lära oss att utveckla och bevara ett rofyllt sinne hela tiden. Om vårt sinne är rofyllt hela tiden så kommer vi att vara lyckliga hela tiden. Så om vi verkligen önskar att vi själva och andra ska vara lyckliga hela tiden så måste vi lära oss att träna i meditation.

Meditation är en fantastisk metod för att stilla sinnet, skingra tankarna och finna inre ro. Att meditera innebär att vi bekantar sinnet med inre ro och positiva sinnesstämningar. Detta ger oss ny positiv input och hjälper oss att släppa taget om negativa tankar och känslor. Meditation hjälper också mycket bra mot stress och har en positiv effekt på vår hälsa.

”När turbulensen av distraherande tankar lägger sig och vårt sinne blir stilla, så uppstår en djup lycka och förnöjsamhet naturligt inifrån” Geshe Kelsang Gyatso ”How to transform your life”

Varmt välkommen!

Nyungnä –
Reningsretreat med fasta  nyungnä

Lördag och söndag 22-23 april
Introduktion fredag 21 april kl. 18.00-19.00

Njut av en lättare och renare kropp och sinne!
Kom en dag eller båda!

Retreatledare: Kelsang Jema
Retreatavgift: 500 kr för hela retreatet,
275 kr för endast en dag. 100 kr per enskilt Nyungnä pass,
100 kr för introduktionen.
Ingår för dig som är Stödmedlem Hjärtjuvel

Föranmälan nödvändig.
För anmälan och mer info vänligen kontakta oss på:
Mail: info@mediteraigoteborg.org eller tel: 031-315 79 72 / 073-635 27 26

Under detta  speciella retreat firar vi Buddhas upplysningsdag den 15 april. Detta är en mycket kraftfull dag då alla våra positiva handlingar multipliceras 100 000 gånger.

Introduktion
Retreatet kommer börja med en introduktion på fredag kväll där läraren kommer berätta mer om retreatets innehåll inklusive de fysiska bugningarna och fastan. Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor. Vi rekommenderar varmt att komma på denna introduktion.

De Åtta Mahayana föreskrifterna
Varje dag börjar med en kort ceremoni där vi avger de Åtta Mahayana föreskrifterna. När vi tar dessa föreskrifter så lovar vi att under 24 timmar avstå från negativa handlingar av kropp, tal och sinne och att bara äta en måltid. Under Nyungnä så brukar man traditionellt bara äta ett mål på lördagen och på söndagen inte äta eller dricka något alls för att öka reningen. Du kan dock välja själv hur mycket du vill fasta på söndagen, dvs fasta helt, att dricka men inte äta, eller att äta en måltid.


Retreatpassen (se schema nedan) 7771467_xxl_Damiano Poli
Retreatpassen kommer bestå av vackra, sjungna böner och fysiska bugningar till den Tusenarmade Avalokiteshvara – Medkänslans Buddha  Det är en mycket kraftfull metod för att rena och stärka vår kropp och sinne och särskilt stärka vår kärlek, medkänsla och bodhichitta.Obs! För att delta på något av Nyungnä passen under dagen så behöver du avge
de Åtta Mahayana föreskrifterna på morgonen kl. 07.00
Efter att du avgett föreskrifterna på morgonen så går det bra att delta på så många Nyungnä pass du vill under dagen. Mellan passen finns det tid att vila, kontemplera eller promenera i Vasaparken. Retreatet ger också en fin möjlighet till andlig gemenskap.
En del av retreatet kommer vara i tystnad så vi får möjlighet att fördjupa vår koncentration i meditationen och fördjupa vår reflektion och inre insikter.Knytislunch
Ta med dig något vegetariskt att dela eller gå ut och ät i närheten om du föredrar.

Schema

Fredag 21 April
kl. 18.00-19.00 Introduktion

Lördag 22 April
kl. 07.00-07.45  De åtta Mahayana föreskrifterna (gratis – donationer välkomna)
kl. 08.15-09.15    Nyungnä – Pass 1
kl. 10.00-11.00    Nyungnä – Pass 2
kl. 11.00-13.30     Paus – Lunch kl. 12.00
kl. 13.30-14.30     Nyungnä – Pass 3
kl. 18.00-19.00    Hjärtjuvelen – sjungna buddhistiska böner
med paus för guidad meditation  (gratis – donationer välkomna)

Söndag 23 April

kl. 07.00-07.45  De åtta Mahayana föreskrifterna (gratis – donationer välkomna)
kl. 08.15-09.15    Nyungnä – Pass 1
kl. 10.00-11.00    Nyungnä – Pass 2
kl. 11.00-13.30     Paus
kl. 13.30-14.30     Nyungnä – Pass 3

Hör gärna av dig om du har frågor.
Varmt välkommen på retreat!


 

%d bloggare gillar detta: