KURSBESKRIVNINGAR 1

TANTRA
Kursinnehåll: 
Även fast tantra är väldigt populärt idag så är det få som förstår dess sanna mening. Denna kurs passar perfekt för dig som är nyfiken på buddhistisk tantra.
Du kommer få inspiration och mer kunskap för att kunna börja utöva dessa speciella, djupt rofyllda och förvandlande meditationer som snabbt leder oss till upplysning.

De buddhistiska undervisningarna består av sutra och tantra. Sutra undervisningarna ger oss grunden och tantran ger oss metoderna för att fullborda de sista stegen till upplysning. De tantriska undervisningarna är de mest sällsynta och värdefulla av Buddhas undervisningar. Utan tantra kan vi inte nå upplysning.

Tantran hjälper oss att förvandla och rena våra ordinära framträdanden av oss själva och vår omgivning och uppnå en Buddhas fyra renheter, en ren omgivning, kropp, nöjen och aktiviteter. Dessa metoder hjälper oss att mer och mer identifiera oss med våra kvalitéer och potential och släppa taget om våra begränsningar. Tantran innehåller också speciella metoder för att kunna förvandla alla våra världsliga nöjen till den andliga vägen.

Under denna kurs kommer du få en inblick i de olika meditationerna och klasserna inom buddhistisk tantra och vad som behövs som grund för att börja utöva dem.

Denna kurs är en perfekt förberedelse för Höstfestivalen i Toronto i oktober där
Högsta Tantrayoga empowerments kommer ges. Den är också en perfekt förberedelse för vårt Buddha Vajrapani Empowerment på centret 12-13 november.

Läkande meditationer
Alla Buddhas undervisningar är olika metoder för att läka och rena vår kropp och sinne på djupet. Under denna kurs kommer du få lära dig två meditationer som är särskilt läkande och renande. Dessa meditationer kan du sedan ha stor nytta av i vardagen för att bli av med negativitet, sjukdom och blockeringar. Meditationerna hjälper dig också att väcka och koppla dig till din fulla potential och få dina kvalitéer som kärlek och medkänsla att växa.

Meditationer
för ett varmt hjärta

Sommarretreat på Solhälla kursgård
utanför Göteborg

Njut av en rofylld helg &
fördjupa din kärlek och medkänsla


För både nybörjare & mer erfarna!

3-5 juni – Fredag kväll till söndag lunch 

Retreatledare: Kelsang Jema
Retreatavgift: 1900 kr för dubbelrum inkl. alla  Jema1 20141014
meditationspass & vegetarisk mat,
2300 kr för enkelrum inkl. alla meditationspass & vegetarisk mat. 10 % rabatt för dig som är guldstödmedlem

Begränsat antal enkelrum, först till kvarn!
Det går fortfarande bra att anmäla sig!
Sista anmälnings- och betaldag: 31 maj

Boka nu-01-01

Njut av en helg i vackra omgivningar och upptäck den
djupa inre ro och stillhet du kan finna i ditt eget sinne genom meditation. Under detta retreat kommer vi göra en serie meditationer som bygger på den inspirerande och kraftfulla boken ”Åtta steg till lycka – Den buddhistiska vägen av kärleksfull vänlighet”. Dessa meditationer visar oss hur vi steg för steg kan förverkliga vår fulla potential genom att utveckla ett kärleksfullt och positivt sinne och bli av med de negativa sinnesstämningar som begränsar oss.

”Om vi värdesätter alla vi möter eller tänker på så kommer det inte finnas någon grund att utveckla avundsjuka, ilska eller andra skadliga tankar och vårt sinne kommer förbli rofyllt hela tiden”.
Geshe Kelsang Gyatso – Åtta steg till lycka

Mellan passen finns det möjlighet att vila och promenera i de vackra omgivningarna. En perfekt möjlighet att återhämta sig och komma tillbaka till vardagen med ett klart och rofyllt sinne.

Vi kommer att vara i tystnad på förmiddagarna för att kunna fokusera bättre i meditationen och fördjupa våra inre, positiva upplevelser och reflektion.

Meditationspassen kommer börja med lite andningsmeditation och en kort buddhistisk bön. Sedan kommer läraren förklara meditationen vi ska göra och vi avslutar med en guidad lite längre meditation.

Schema

Fredag
Från kl.17.00 Ankomst
kl.18.00-19.00 Middag
kl.20.00-21.00 Pass 1 – introduktion

Lördag
kl.07.30-08.30 Frukost
kl.09.00-10.00 Pass 2
kl.10.10-10.30 – Reningsövning med bugningar (valfritt)
kl.11.00-12.00 Pass 3
kl.12.30 Lunch
kl.16.00-17.00 Pass 4
kl.18.00-19.00 Middag
kl.20.00-21.15 Sjungen meditation med matgåvor (valfritt)

Söndag
kl.07.30-08.30 Frukost
kl.09.00-10.00 Pass 5
kl.10.10-10.30 – Reningsövning med bugningar (valfritt)
kl.11.00-12.15 Pass 6 med avrundning & utvärdering
kl.12.30 Lunch
kl.13.30 Städning och packning

Stillheten inombords
– mindfulness & koncentrationskurs

dreamstime_xxl_9918391_Tarajane

Kursstart: 6 mars
Obs! Nya datum

3-veckorskurs v. 9-11
Kursavgift: 430 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Kursinnehåll: I våra moderna, upptagna liv är vår uppmärksamhet ofta splittrad och vårt sinne fyllt med oändliga distraktioner. Genom att träna oss i mindfulness och koncentration kan vi lära oss att vara mer närvarande i nuet och fokusera på det vi gör. Med hjälp av mindfulness får vi en inre frihet att kunna bryta negativa mönster i sinnet och i stället välja att fokusera på det som gör vårt sinne rofyllt och positivt.

Under kursen kommer du med hjälp av praktiska tips och meditationsträning börja träna dig i mindfulness och koncentration. Dessa metoder kan du sedan ha stor nytta av i din vardag för att leva mer i nuet, minska stress och använda dig av varje stund på ett så meningsfullt sätt som möjligt. Kursen ger dig också möjligheten att starta en daglig koncentrationsträning hemma vilken om man vill kan avslutas med ett tyst koncentrationsretreat ”Stillness within”utanför Strömstad i påsk. Denna koncentrationsträning tillsammans med det tysta retreatet ger dig en mycket värdefull möjlighet att nå djupare nivåer av koncentration och upptäcka den djupa inre ro och glädje som koncentration ger.

Boka nu-01-01

Läk det förflutna & skapa en positivare framtid – en kurs om karma

Lördag den 19 mars  kl. 11.00 -15.00
Obs! Nytt datum

Kursavgift: 350 kr
123rf.com_10765046_xxl_Roman Sakhno

Kursinnehåll: Enligt buddhismen lämnar alla handlingar vi gör ett avtryck i vårt mest subtila sinne. Dessa avtryck mognar sedan som våra upplevelser. Positiva och dygdiga handlingar leder till rena och positiva upplevelser medan negativa handlingar leder till upplevelser av lidande och problem. Med en större medvetenhet om karmalagen kan du börja få en djupare förståelse för vad som händer i ditt liv. På så sätt får du större kontroll och kan skapa en mer positiv framtid.

Under kursen kommer du få lära dig hur du steg för steg kan börja så nya positiva karmafrön och bryta äldre, negativa mönster. Du kommer också få lära dig speciella metoder för att rena sinnet från negativa karmafrön. På så sätt kan du läka det förflutna och skapa en ny positiv riktning i ditt liv.

Boka nu-01-01

Kärlek: Nyckeln till att njuta
Olivia2av livet & relationer

Kursstart: 10 februari

5-veckorskurs v. 6-10
Kursavgift: 600 kr.
Drop-in pris:
150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Kursinnehåll: Upptäck hur kärlek kan ge dig ett rofyllt och positivt sinne och ett mer harmoniskt och tillfredsställande liv. Under denna kurs kommer du få lära dig praktiska och inspirerande metoder som hjälper dig att stärka din kärlek för andra. Genom att utveckla en känsla av närhet och tillgivenhet till andra och se dem som viktiga kan vi utveckla nya, positiva synsätt och befria oss själva från de begränsande och självcentrerade sinnesstämningar som ligger till grunden för våra problem.

”Om vi värdesätter alla vi möter eller tänker på så kommer det inte finnas någon grund att utveckla avundsjuka, ilska eller andra skadliga tankar och vårt sinne kommer förbli rofyllt hela tiden”.                             

”Genom att uppriktigt värdesätta alla levande varelser kommer vi alltid att handla med kärleksfull vänlighet och de kommer att återgälda vår vänlighet. Andra kommer inte behandla oss illa, och det kommer inte att finnas någon grund för konflikter. Andra kommer att tycka om oss, och våra relationer kommer bli mer stabila och tillfredsställande.”
                                                                       Geshe Kelsang Gyatso – Åtta steg till lycka

Boka nu-01-01

Konsten att älska sig själv & andra

Kursstart: 16 mars
Obs! Nya datum

4-veckorskurs v. 11-14 
Kursavgift: 520 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

shutterstock_223836376

Även fast våra relationer är en stor källa till glädje i våra liv så för de ofta med sig problem.
Vi är ofta kritiska mot oss själva och andra och har ofta orealistiska förväntningar vilket lätt leder till besvikelser och konflikter och gör att vi har svårt att känna en äkta kärlek.

Under denna kurs kommer du få lära dig nya och inspirerande synsätt för att kunna fokusera mera positivt på dig själv och andra. Genom att mer och mer börja identifiera dig själv och andra med den rena, positiva potential vi alla har så kan du lättare släppa taget om dina egna och andras fel och begränsningar. På sått sätt kan du utveckla en djupare förståelse och empati för andra och en sund självkänsla. På så sätt kan du lättare älska både dig själv och andra och bygga grunden för att nå din fulla potential.

”Felet jag ser är inte personens
utan vanföreställningens.
Genom att inse detta, må jag aldrig se andras fel,
utan se alla varelser som det högsta”.

Geshe Kelsang Gyatso – Åtta steg till lycka

Åtta steg till lycka
book-esh-frnt_4

Onsdagskurserna denna termin kommer bygga på boken
”Åtta steg till lycka – den buddhistiska vägen till kärleksfull vänlighet” av Geshe Kelsang Gyatso. Denna otroligt inspirerande och kraftfulla bok ger oss praktiska metoder för att utveckla allomfattande kärlek och medkänsla, den sanna källan till lycka för både oss själva och andra. Genom att använda oss av dessa metoder kan vi steg för steg lära oss att bevara ett positivt sinne i vardagen, lösa våra dagliga problem och göra våra relationer mer stabila och tillfredsställande. Vi får också metoder för att kunna förvandla alla våra svårigheter och motgångar till möjligheter att utvecklas andligt.
Vi kommer utgå från en svensk översättning av boken. Boken rekommenderas som kurslitteratur och finns att köpa på centret.

Lär dig bli lycklig

summer holidays, family, children and people concept - happy mot

Kursstart: 29 mars

4-veckorskurs v. 13-16  Obs! Nya datum
Kursavgift: 520 kr. Drop-in pris: 150 kr per tillfälle eller rabattkort (se nedan).

Kursinnehåll: Vad är lycka? Går det att lära sig att bli lycklig?
Vanligtvis söker vi efter lycka och tillfredsställelse utanför oss själva,
i våra relationer, vårt arbete,  våra nöjen mm. Men ofta är denna lycka kortvarig och ger oss inte den tillfredsställelse som vi söker.

Under denna kurs kommer vi utforska den buddhistiska synen på lycka och få lära oss praktiska metoder som vi kan använda oss av i vår vardag för att uppleva en djupare lycka och tillfredsställelse.
Enligt buddhismen har vi alla källan till lycka inom oss, lycka är ett sinnestillstånd som uppstår naturligt från ett rofyllt och positivt sinne. Genom att träna oss i meditation och stärka våra positiva sinnesstämningar kan vi gradvis utveckla en djupare och mer varaktig lycka som kommer inifrån och inte är beroende av yttre omständigheter.

Boka nu-01-01

I våra moderna, upptagna liv är vår uppmärksamhet ofta splittrad och vårt sinne fyllt med oändliga distraktioner. Att träna oss i mindfulness ger oss styrkan att kunna överkomma distraherande tankar och fokusera på det som gör vårt sinne rofyllt och positivt.

Under kursen kommer du med hjälp av praktiska tips och meditationsträning börja träna dig i mindfulness. Dessa metoder kan du sedan ha stor nytta av i din vardag för att leva mer i nuet, minska stress och använda dig av varje stund på ett så meningsfullt sätt som möjligt.

Reningsretreat – Vajrasattva Vajrasattva

Helgen den 12-13 december kl. 10.00-16.00

 

Njut av ett lättare & lyckligare sinne!
Både för nybörjare och mer erfarna
Retreatledare: Kelsang Jema
Retreatavgift: 350 kr för hela retreatet, 200 kr för en dag, 50 kr per pass.
20 % rabatt för dig som går en av våra kvällskurser. Retreatet ingår för dig som är Guldstödmedlem.Vajrasattva är Buddha av rening. Genom att rena vårt sinne från negativitet kommer vi gradvis bli lyckligare, våra goda egenskaper kommer öka och alla våra mentala och fysiska problem kommer successivt att försvinna. Genom vårt samarbete med Buddha Vajrasattva kan vi ta bort de dåliga vanor i vårt sinne som orsakar våra problem och ta bort alla våra hinder för vår andliga träning. Denna reningsmetod är en av de mest kraftfulla som Buddha lärt ut.

Retreatet kommer bestå av fyra pass varje dag, kom på så många du vill! Passen kommer bestå av sjungna böner, mantra-recitation och guidade meditationer som hjälper oss att rena vårt sinne med Buddha Vajrasattvas hjälp. Det första passet kommer vara ett introduktionspass där läraren kommer förklara innehållet i bönerna och meditationerna.
Vi rekommenderar varmt att komma på detta.

Schema

 

Lördag
kl.10.00-11.00 Introduktionspass
kl.11.30-12.30 Pass 1
kl.12.30-13.30 Lunch
kl.13.30-14.30 Pass 2
kl.15.00-16.00 Pass 3

Söndag

kl.10.00-11.00 Pass 4
kl.11.30-12.30 Pass 5
kl.12.30-13.30 Lunch
kl.13.30-14.30 Pass 6

kl.15.00-16.00 Pass 7

Mellan passen finns det tid att promenera i Vasaparken eller slappna av på centret med en kopp te. Retreatet ger också en fin möjlighet till andlig gemenskap och tid att dela sina erfarenheter.

Knytislunch. Ta med dig något vegetariskt att dela eller gå ut och ät i närheten.

Varmt välkommen på retreat!

Boka nu-01-01                                                                                      Lägg till i din kalender:

 

Buddhas tantriska undervisningar ger oss speciella och kraftfulla metoder så att vi snabbt kan rena vårt sinne och nå upplysning i detta liv.
Under retreatet kommer vi använda Sadhanan ”Quick Path to great Bliss” och det kommer vara guidade meditationer och undervisning om ”11-yogas”, stommen i Vajrayogini utövningen.
En jättefin och värdefull möjlighet att fördjupa sin erfarenhet av dessa kraftfulla meditationer som öppnar dörren till Vajrayoginis rena värld. Nu börjar dessutom Vajrayogini/Heruka månaden, den tid på året då det är extra kraftfullt att göra dessa tantriska meditationer.

Retreatet kommer bestå av fyra respektive tre pass varje dag, kom på så många du vill! På söndagen är det Vajrayogini-dagen och då kommer vi göra ett av passen på eftermiddagen med matgåvor, kl.14.30-16.00. Det är en mycket speciell dag och extra kraftfullt att bjuda gåvor denna dag. Vi börjar med förberedning av matgåvorna ca kl 13.30. Välkommen även på detta!

Schema

Lördag

kl.9.00-10.30 Pass 1
kl.11.00-12.30 Pass 2
kl.12.30-13.30 Lunch
kl.13.30-15.00 Pass 3
kl.15.30-17.00 Pass 4

Söndag

kl.9.00-10.30 Pass 5
kl.11.00-12.30 Pass 6
kl.12.30-13.30 Lunch
kl.14.30-16.00 Pass 7 (med matgåvor!)

Mellan passen finns det tid att promenera i Vasaparken eller slappna av på centret med en kopp te. Retreatet ger också en fin möjlighet till andlig gemenskap och tid att dela sina erfarenheter. Knytislunch. Ta med dig något vegetariskt att dela eller gå ut och ät i närheten. Välkommen att ta med dig en matgåva eller någon annan gåva  till altaret!

Varmt välkommen på retreat!

 

Amitayus – visdom & positiv karma Amitayus


Söndag 14 februari kl. 10.00-15.00
Drop in eller anmälan – kom på så många pass du vill!


Retreatledare:
Kelsang Jema

Retreatavgift: 300 kr för hela retreatet, 150 kr för introduktionspasset, 100 kr per pass för de övriga passen.
20 % rabatt för dig som går en av våra kvällskurser.
Retreatet ingår för dig som är Guldstödmedlem.

Ingenting är mer värdefullt för oss än vårt liv. Vi behöver alla ett långt liv för att utöva dharma (Buddhas undervisningar) och inse vår fulla potential och nå upplysning – ett tillstånd av varaktig ro och lycka. Vi behöver också mycket visdom för att kunna nå dharmainsikter. Buddha Amitayus är Buddhan av långt liv, visdom och positiv karma. Genom att vända oss till honom kan vi förlänga vår livslängd, förhindra för tidig död, stärka vår positiva karma och öka vår visdom.Retreatet kommer bestå av tre pass (se schema nedan). Varje pass består av vackra sjungna böner, guidad meditation och mantrarecitation. Det första passet kommer vara ett introduktionspass där läraren förklarar innehållet i bönerna och meditationerna. Vi rekommenderar varmt att komma på detta.

Mellan passen finns det tid att promenera i Vasaparken eller bara ta det lugnt på centret med en kopp te. Retreatet ger också tid till andlig gemenskap och möjlighet att diskutera kring olika frågor som uppkommer under retreatet och dela sina erfarenheter.

Knytislunch! Ta med dig något vegetariskt att dela. Eller gå ut och ät i närheten om du föredrar.

Schema

Söndag
kl. 10.00-11.30 Introduktion & Pass 1
kl. 12.00-13.00 Pass 2
kl. 13.00-14.00 Lunch
kl. 14.00-15.00 Pass 3

Kontakta oss gärna om du har frågor.
Varmt välkommen på retreat!

 

 

Föredrag & meditation med gästläraren Kelsang Jangdom 2 juni:

Meditation – nyckeln till frihet, glädje & välmående

Tisdag 2 juni kl. 18.30-21.00     9c2b2577-14cd-49b8-ab00-3e5bd94fe21e

Alla vill vara lyckliga men lyckan tycks ofta gå oss förbi.
Vi har en tendens att förstöra vår lycka genom att utveckla negativa sinnesstämningar som ilska och bundenhet. Genom att träna oss i meditation kan vi lära oss att identifiera de sinnestillstånd som skapar olycka och gör vårt sinne spänt och gradvis ersätta dem med flexibla, skickliga och rofyllda sinnesstämningar som acceptans, kärlek, självförtroende och visdom.

Kelsang Jangdom är huvudlärare på Tara buddhistcenter i Stockholm och har många års erfarenhet av buddhism och meditation. Kelsang Jangdom är en otroligt inspirerande lärare och uppskattas mycket för sin visdom, humor, generositet och aldrig sinande energi att hjälpa andra.

Plats: Hjärtjuvel Kadampa Buddhistcenter, Aschebergsgatan 15, Göteborg
Kursavgift: 200 kr inkl. smörgås & fika. Ingår för dig som är silver- eller guldstödmedlem. Eller 430 kr inkl. 2-veckors uppföljningskurs.

Anmälan eller drop-in i mån av plats.

Varmt välkommen till en inspirerande kväll!

Boka nu-01-01Lägg till i din kalender:

%d bloggare gillar detta: